Начало Новини Арестуваха кмета на Исперих за опит за убийство
Арестуваха кмета на Исперих за опит за убийство
12 April 2013

Кметът на Исперих Бейсим Басри беше арестуван в сряда за опит убийство. Вчера, по искане на Окръжната прокуратура в Разград, съдът му наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

На Басри са повдигнати две обвинения - за това, че е опитал да убие длъжностно лице – служителя на ДЛС „Воден“ Пеню Астраджиев, и че е упражнил заплахи спрямо трима представители на орган на властта, горски стражари, във връзка с установяването му като бракониер.


12_04_2013_basri.jpgПрестъплението извършил в качеството си на длъжностно лице на 23 февруари тази година и с личния си автомат „Калашников“, твърди прокуратурата.

Около 18.35 часа на тази дата на територията на резервата „Воден“, в землището на село Йонково, неизвестен бракониер откри стрелба с автомат по ловните надзиратели, които обикаляха района. Стрелецът се бил качил на вишка на дърво, изчаквайки дивеч. Като разбрал, че е забелязан от охранителите, започнал да гърми по тях на откос. Междувременно успял да слезе от дървото и да избяга с джипа, с който негов съучастник го чакал наблизо.

Служителите на ловното стопанство – мъже на 36, 44 и 58 години, по които бе стреляно, не пострадаха.

За случая в началото на март обвинение бе повдигнато на шофьора на община Исперих Шенол Бакир, който след първоначалния арест бе пуснат под гаранция.

Тогава прокуратурата твърдеше, че той е стрелял по трима ловни надзиратели с личното законно оръжие на кмета. Автоматът уж взел от постройка край рибарника, който бащата на Бейсим Басри държал в землището на Йонково. Бакир бил край водоема с компания. Ключът за касата, в която се съхранявало оръжието, бил на видно място и той го взел. А кметът на селото Кямуран Абдурахим го закарал до незаконно чакало в резервата „Воден“, където Бакир смятал да бракониерства. Така свидетелствал тогава пред прокуратурата самият Кямуран.

Сега, близо месец след като Шенол Бакир бе пуснат на свобода срещу парична гаранция, производството срещу него е прекратено, а обект на наказателно преследване става самият Бейсим Басри.

Повече от два часа продължи вчера разглеждането на мярката му за неотклонение в Окръжен съд - Разград. В залата заместник окръжният прокурор Милена Пенчикова заяви, че вече са готови резултатите от биологична експертиза, направена по метода на ДНК профилирането. Изследвани са косми, открити по дървото, на което е било незаконното чакало, и други - в шапка, намерена до ствола му. Според вещите лица те принадлежат на Бейсим Басри.

В хода на разследването били констатирани противоречия и несъответствия в събраните първоначално гласни и други доказателства. В подкрепа на новата теза на обвинението били разпечатки от мобилните оператори за проведените на 23 февруари разговори от Шенол Бакир, Бейсим Басри и други свидетели по делото. Графологическа експертиза пък установила, че командировъчното, издадено на името на Шенол Бакир и приложено по делото срещу него, е било подправено. Според прокуратурата това е направено, за да се подкрепи „режисирана легенда, целяща да насочи разследването към друго лице и да се оневини Бейсим Басри“.

Вчера в отговор адвокатите на кмета заявиха, че повдигнатото обвинение е неоснователно и незаконосъобразно. Събраните до момента доказателства били негодни и не градоначалникът на Исперих, а друга институция опитвала да манипулира фактите по делото, посочиха защитниците. Те обърнаха внимание на съдия Ирина Ганева, че свидетелят Астраджиев при последното разпознаване е потвърдил нещо, което преди това два пъти е отрекъл – че оприличава Бейсим Басри на извършителя.

„Това навежда само на едно - касае се за оказване на натиск върху основен свидетел. Има и друго, кметът като обществена личност е политически обвързан с ДПС, а предстоят избори. В момента в община Исперих започва изпълнение на мащабен и много скъп проект, какъвто е този за водния цикъл. Не е изключено да става дума и за икономически интереси“, посочиха още адвокатите на Басри. Представиха на съда писмени доказателства, от които става ясно, че от октомври насам кметът има високо кръвно и няколко пъти е лежал по болници за това.

„Моля само да ми се промени мярката, не се признавам за виновен“, каза Бейсим Басри в последната си дума пред съдия Ганева.

Половин час по-късно съдът обяви, че има достатъчно доказателства, че именно кметът Басри е автор на престъплението, в което е обвинен. Налице била и другата предпоставка, която законът изисква, за да налагане на най-тежката мярка за неотклонение – обвиняемият може да се укрие или да възпрепятства по-нататъшната работа на разследването. Ето защо, Бейсим Басри следвало да бъде задържан в ареста за постоянно.

Разглеждането на обжалването пред Апелативен съд - Варна бе насрочено за 16 април от 10.00 часа.

„Обвинението е недоказано. Не става дума и за опит убийство, смятаме че това ще се докаже безспорно при гледането на делото по същество“, коментира адвокат Румен Воденичаров на излизане от залата.

Прокурор Пенчикова пък уточни, че предстои да бъдат повдигнати обвинения за лъжесвидетелстване на лицата, дали неверни показания, за да осигурят алиби на Бейсим Басри.12_04_2013_gunai-husmen_3.jpgГюнай ХЮСМЕН, лидер на ДПС-Исперих и председател на Общинския съвет в града:

Тук няма политически натиск, но нека оставим правосъдната система да си свърши работата


Днес с общинската организация на ДПС заседавахме и стигнахме до две решения. Първо, трябва да оставим правосъдната система да си свърши работата, като вярваме, че няма политически натиск, не става дума за репресия. И второ, и по-важно – кметът Басри в сряда е издал заповед №410, с която е упълномощил заместничката си Невин Скендер да го представлява до 7 юли 2013 година. С това категорично ние от ДПС не сме съгласни.

Още миналата година сме снели политическото си доверие от г-жа Скендер и сега я призоваваме сама да напусне поста си на заместник-кмет и временно изпълняващ длъжността на кмет.

Апелираме и общинските съветници да предприемат всички възможни законни действия, с които да възстанови правото на исперихчани да управляват града си. Както знаете, госпожа Скендер не е местен човек.

Утре /б.ред. - днес/ в 17 часа свиквам председателския съвет към Общинския съвет, за да насрочим извънредна сесия, на която да се вземат спешни мерки за справяне със ситуацията.

 

Мила КЮЛЮМОВА