Начало Новини Стреляно е с калашника на кмета Бейсим Басри
Стреляно е с калашника на кмета Бейсим Басри
04 March 2013

 

Странни обстоятелства около стрелбата по тримата надзиратели от резервата „Воден“ изплуваха в петък. Оказа се, че задържаният за опита за убийство на длъжностните лица Шенол Бакир не е гърмял със свое оръжие. А с личния автомат „Калашников“ на кмета на Исперих Бейсим Басри. Градоначалникът пък е разпитан само като свидетел по случая.

Любопитните подробности бяха изречени в залата на Окръжен съд-Разград от заместник-окръжния прокурор Милена Пенчикова по време на разглеждане на мярката за неотклонение на 45-годишния Бакир.


04_03_2013_senol_bakir.jpgПредставителят на държавното обвинение пледира исперихчанинът да бъде задържан за постоянно в ареста, тъй като може да се направи обосновано предположение, че той е автор на деянието.

„Касае се за проява на изключителна дързост и цинизъм, не мога да си обясня мотивите. Ако Бакир се беше оставил да бъде заловен, щеше да му бъде съставен акт. Това струва ли три човешки живота?“, обърна се към съда прокурор Пенчикова.

В отговор адвокатът на задържания Емил Николов насочи вниманието на съдията към доказателствения материал. Разпитани били надзирателите Детелин Цачев, Веселин Петров и Пеню Астражиев, както и Бейсим Басри, Кямуран Абдурахим, Евзан Али и Айдън Ибрям.

„Показанията им не могат да бъдат достатъчни да се направи обосновано предположение.

Това, че подзащитният ми е бил на гьола в Йонково не предполага авторство“, посочи Николов.

Досъдебното производство е в ранен етап на разследване, назначени са експертизи, които не са готови, съгласи се съдът. Реши обаче да остави Бакир в ареста, тъй като нямало нужда от безспорност на предположението при налагане на мярка за неотклонение.

В кулоарите на съда, след края на заседанието, прокурор Пенчикова обясни, че оръжието на кмета Басри стояло в постройка край рибарника, който баща му държал в землището на Йонково. На 23 февруари Бакир бил край водоема с компания. Ключът за касата, в която се съхранявал автоматът, бил на видно място и той го взел. А кметът на Йонково Кямуран Абдурахим го закарал до незаконното чакало в резервата „Воден“, където Бакир смятал да бракониерства. Така поне е свидетелствал пред прокуратурата самият Кямуран.

После, обясни Пенчикова, Бакир бил забелязан от надзирателите. За да прикрие другото престъпление, започнал по тях стрелба на откос. След това избягал, задържали го на рождения му ден – 27 февруари.

04_03_2013_beisim_basri.jpgБейсим БАСРИ: Не коментирам!


Господин кмете, защо калашникът Ви е бил във фургон край селски рибарник?

Не искам да правя коментар.


По принцип там ли си държите автомата?

Няма да коментирам. Нека оставим колегите да си свършат работата.


Кои колеги?

Ами, полицаите, прокурорите и хората от разследването.

 

Три са любопитните подробности, на които си струва да бъде обърнато внимание, но засега остават някак на заден план. Първо, какво прави законно притежаваното от кмета Басри ловно оръжие – автомат „Калашников“ в йонковските гюрлюци?

Според Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия ловно оръжие се съхранява по постоянен или настоящ адрес на собственика в метална каса, неподвижно закрепена, снабдена със секретно заключващо се устройство. Притежателят му пък е длъжен да го опазва от кражби, изгубване и достъп на други лица. Това първо.

Второ, поне двама от свидетелствалите срещу Шенол Бакир – Евзан Али и кметът на Йонково Кямуран Абдурахим, само преди пет месеца бяха главни герои в бракониерски лов. Пак в резервата „Воден“. По този повод им бяха иззети законните ловни оръжия и им бяха съставени актове.

Трето, и тогава, и сега наред с техните имена се спряга и това на Бейсим Басри, а хора от Исперих твърдят, че са го видели с пресни белези по главата. Снимка оттогава има и „Екип7“.

В петък потърсихме кмета за коментар. Публикуваме едно към едно блиц интервюто, което той даде по телефона.

 Мила КЮЛЮМОВА